درجه زردی نوزاد در حالت طبیعی باید چند باشد؟
به گزارش پی سی باران، زردی نوزادان شامل بی رنگ یا زرد شدن پوست بدن و چشم های آنان می شود. بی رنگی و زردی پوست و چشم بر اثر افزایش میزان ماده زردرنگی به نام بیلی روبین در خون است که باعث تجمع این ماده در زیر پوست و زرد شدن آن می شود؛ درجه زردی نوزاد در شرایط مختلف متفاوت است و غالبا تا بالای قفسهٔ سینه ادامه پیدا می کند.

در این مقاله ما قصد داریم نکاتی درباره درجه زردی نوزاد 1 تا 21 روزه بر اساس جدول زردی بیان کنیم؛ با ما همراه باشید.
درجه زردی نوزاد
درجه زردی نوزادان، با میزان بیلی روبین خون مشخص می گردد که با انجام یک آزمایش ساده خون و یا تست زردی با بیلی چک، بدون نیاز به خون گیری امکان پذیر است. البته لازم به ذکر است مشخص زردی کودک با آزمایش خون به مراتب دقیق تر از بیلی چک است.
همانگونه که اشاره شد درجه زردی نوزادان عددی متغیر است که در روزهای پس از تولد به دلیل بالا بودن بیلی روبین در خون افزایش می یابد. اگر چنانچه در 24 ساعت اولیه تولد نوزاد، بیلی روبین خون 5 باشد، می بایست سریعا به پزشک مراجعه کنید؛ چراکه در صورت درمان نشدن عوارض خطرناکی به دنبال دارد که در این مقاله به این عوارض خواهیم پرداخت.
اما بیشترین شدت درجه زردی، 25 بوده که بسیار خطرناک است. در روز های پس از تولد نوزاد اگر درجه زردی 13 تا 14 و یا 15 تا 17 باشد، حتما به پزشکان متخصص اطفال مراجعه کنید. در این صورت پزشک کودک شما را بستری کرده و از روش های درمانی برای درمان زردی کودک استفاده می کند.
توجه: نوزادی که دچار زردی باشد معمولا در بدو تولد یا یک روز پس تولد، بعضی اعضای بدنش زرد می گردد که معمولا این زردی از چشم ها شروع می گردد. بعد از آن پهلوها و سینه، شکم و پاهای نوزاد را هم درگیر می کند.
زردی نوزاد سه روزه
درجه زردی نرمال برای نوزاد سه روزه 12.7 است. در نوزاد رسیده بالاتر از سه روز، میزان بیلی روبین بیشتر از 16 میلی گرم در دسی لیتر (درجه 16)، نیاز به بستری در بیمارستان دارد. این نقطه خطر در روزهای دوم و سوم پایین تر است؛ لذا تفسیر میزان زردی به عهده پزشک متخصص بچه ها است.
دلایل زردی نوزادان
1. زردی طبیعی
- زردی به دلیل شیردهی نامنظم
در این نوع زردی مادر به دلیل کمبود شیر یا بی تجربگی، قادر به شیردادن پی در پی به نوزاد نیست و زمینه را برای بیماری زردی در نوزاد فراهم می کند.
- زردی به دلیل نارس بودن نوزاد
نوزادانی که نارس به دنیا می آیند، مثلا با وزن 2/5 کیلوگرم، یا در 37 هفتگی بدنیا می آیند، بیشتر مستعد زردی دریافت نسیت به سایر بچه ها هستند.
- زردی به دلیل ناتوانی کبد در دفع بیلی روبین
نوزادان تازه متولد شده به دلیل ضعیف بودن کبدشان قادر به دفع بیلی روبین در خون نیستند که همین منجر به زردی می گردد.
2. زردی پاتولوژیکی
- زردی پاتولوژیک به دلیل ناسازگاری خونی
وقتی گروه خونی مادر و نوزاد متفاوت است، سیستم ایمنی بدن مادر آنتی بادی علیه نوزاد ترشح می کند و گلبول های قرمز خون نوزاد را از بین ببرد؛ همین امر باعث یک تجمع ناگهانی از بیلی روبین در بدن نوزاد می گردد.
- زردی پاتولوژیک به دلیل فاویسم یا پرخونی
مادرانی که مشکل تیرویید یا دیابت دارند، نوزادشان دچار زردی پاتولوژیک می گردد.
- زردی پاتولوژیک به دلیل عفونت هایی مثل سپسیس و هپاتیت
وجود عفونت هایی مثل سپسیس و هپاتیت هم عامل زردی پاتولوژیک هستند.
روش های تشخیص زردی نوزادان
1. تشخیص زردی با مراجعه به جدول زردی
با مراجعه به جدول زردی نوزاد که در ادامه آمده است، متوجه خواهید شد که زردی کودکتان چقدر است.
بین 5 تا 7 درجه، معمولا صورت زرد است؛ زرد بودن بدن از بالای سینه تا ناف 10، تا پایین شکم 15 و تا نوک پا 20 درجه زردی خوانده می گردد.
2. تشخیص زردی به روش خانگی
در این روش کافی است مادر نوزاد یا یکی از اعضای خانواده که تجربه در این کار دارد، با انگشتش نوک دماغ نوزاد و یا قسمتی از پوست صورتش را بفشارد و انگشتش را بردارد اگر جای آن زرد شد، حتما نوزاد زردی دارد که باید به پزشک مراجعه کنید.
جدول زردی نوزادان
جدول زردی نوزادان، یک روش تقریبی برای اطلاع از میزان زردی نوزاد است که مادران با مراجعه به آن می توانند میزان زردی نوزادشان را تخمین بزنند و از نگرانی درآیند.
نکته: نرمال بودن یا زیاد بودن میزان بیلی روبین (درجه زردی) به سن نوزاد شما وابسته است. این میزان در روز اول بایستی کمتر از 8.8، در روز دوم کمتر از 11.3 و در روز سوم کمتر از 12.7 باشد. البته این میزان بسته به وزن و دختر یا پسر بودن و گروه خونی مادر و … می تواند متفاوت باشد.
روش های درمان زردی نوزادان
1. استفاده از دستگاه فتوتراپی
دستگاه فتوتراپی یا نوردرمانی معمولا در بیمارستان انجام می گردد. در این روش کودک درون یک دستگاهی زیر نور مهتابی قرار می گیرد. چشم ها و قسمت آلت تناسلی او پوشانده می گردد و هر دو ساعت یکبار از دستگاه خارج شده و با شیر مادر تغذیه می گردد.
سپس بسته به میزان زردی نوزاد، میزان بیلی روبین هر 4 الی 12 ساعت چک شده و در صورت رسیدن بیلی روبین به عدد 8 ،فتوتراپی قطع می گردد.
2. تعویض خون
در صورتی که میزان بیلی روبین خون بالا باشد و بافتوتراپی درمان نگردد، لازم است که خون نوزاد و یا مادر تعویض گردد.
3. مصرف قطره زردی یا بیلی ناستر
استفاده از قطره زردی نوزاد یا بیلی ناستر به همراه فتوتراپی و تغذیه مداوم کودک با شیر مادر، روش درمانی دیگری برای درمان زردی به شمار می رود.
کلام آخر
نوزاد در روزهای اولیه تولد به جز در موارد خاص، عموما زردی ندارد؛ معمولا نوزاد از روز دوم به بعد زرد می گردد. توجه داشته باشید که زردی در نوزادان رسیده با وزن تولد بالای 2500 گرم، در روز 3 الی 5 تولد و در نوزادان نارس با وزن کمتر از 2500 گرم، در هفته اول تولد به حداکثر میزان خود رسیده و سپس کاهش می یابد. زردی در نوزادان نارس دیرتر از نوزادان رسیده اتفاق می افتد و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. معمولاً زردی نوزادان رسیده قبل از خاتمه 10 روزگی و در نوزادان نارس قبل از21 روز از بین می رود.
در هر صورت اگر در اسرع وقت زردی درمان نگردد، منجر به عقب افتادگی ذهنی کودک می گردد. پس لازم است در صورت بالا بودن زردی از درمان های خانگی مانند خوراندن شیرخشت به نوزاد، بپرهیزید و مراجعه به پزشک را در اولویت قرار دهید.
برای آگاهی و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مسائل رایج نوزادان نظیر کف کردن دهان نوزادان، خس خس سینه نوزاد و یا گریه نوزاد هنگام شیر خوردن، به بخش مادر و کودک مراجعه کنید.
آیا نوزاد شما تجربه زردی داشته است؟ برای درمان آن چه اقداماتی انجام دادید؟ لطفا تجربیات و نظرات خود را، با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع: مجله انگیزه