دلیل سیاه شدن ساقه گل خورشیدی چیست؟
به گزارش پی سی باران، آیا جدیدا متوجه سیاه شدن ساقه گل خورشیدی خود شده اید؟ آیا می دانید عفونت قارچی، آبیاری بیش از حد، آفتاب سوختگی، خشک بودن خاک و عفونت های مربوط به ساقه از دلیل های سیاه شدن ساقه گیاه هستند؟ با ما همراه باشید تا تمام اطلاعاتی که باید بدانید را در اختیار شما قرار دهیم.

ساقه های انواع گل خورشیدی آپارتمانی اگر سالم باشند، در تمام طول دوره رشد خود سبز می مانند. اگر ساقه گل خورشیدی سیاه شد، مسئله ای در گیاه وجود دارد و باید حل گردد. پوسیدگی ساقه، سوختگی، زنگ ساقه، شانکر باکتریایی و سایر عفونت ها از علل رایج سیاه شدن ساقه گیاه هستند. سایر دلایل احتمالی همانند هجوم آفات و لکه های ساقه و برگ معمولاً نتیجه اقدامات ضعیف مانند آبیاری بیش از حد، کمبود نور و استرس دما هستند. در این شرایط آرامش خود را حفظ کنید؛ زیرا پس از شناسایی دلیل اصلی، بیشتر مسائل گل خورشیدی هلندی یا کاکتوس شما به راحتی قابل حل هستند.
دلیل سیاه شدن ساقه گل خورشیدی
دلایل زیادی برای سیاه شدن ساقه گیاه وجود دارد. اولین کاری که شما باید در این شرایط انجام دهید، این است که دلیل این مشکل را پیدا نموده و سپس آن را درمان کنید. البته لازم نیست همه کارها را به یکباره انجام دهید؛ بلکه اول باید معین کنید که چه چیزی باعث ایجاد این مشکل شده و سپس آن را رفع کنید.
ساقه های گل خورشیدی زمانی که برای مدت طولانی در معرض کمبود آب باشند، سیاه می شوند. این اتفاق می تواند در دوره های خشکسالی رخ دهد و دلیل گل ندادن گل خورشیدی در نظر گرفته گردد.
آبیاری بیش از حد نیز باعث سیاه شدن ساقه های گیاه می گردد. اگر گل خورشیدی شما برای مدت طولانی در آب بوده و ساقه های گیاه در حال سیاه شدن هستند، باید آب گلدان ها را خارج کنید. بگذارید خاک گلدان چند روز خشک گردد و سپس دوباره گل ها را در خاک قرار دهید.
در بسیاری از موارد ساقه های گیاه سیاه می شوند؛ زیرا کلروفیل برگ ها در اثر کمبود آب آسیب می بینند. کلروفیل رنگدانه سبز رنگی است که به برگ های گیاه رنگ سبز می دهد. آسیب به کلروفیل منجر به قهوه ای یا سیاه شدن ساقه گیاه می گردد. وقتی ساقه های گیاه سیاه می شوند، برگ های قسمت های آسیب دیده می میرند و می ریزند و ساقه ها برهنه می شوند. اگر ساقه های گیاه در حال خشک شدن باشند، آب را سریع تر از دست می دهند و آغاز به سیاه شدن می نمایند.
شایع ترین دلیل سیاه شدن ساقه گیاهان، خشک شدن خاک است. اگر ساقه های گل خورشیدی شما سیاه یا زرد شده، خاک گلدان در حال خشک شدن است. شما با افزودن مقداری کمپوست اضافی به خاک و افزودن مالچ به گلدان ها می توانید این مشکل را رفع کنید. بهتر است گیاه را کمتر آبیاری کنید.
در ادامه با بعضی دلایل سیاه شدن ساقه گیاه گل خورشیدی آپارتمانی آشنا می شویم:
1. بلایت اولیه
بلایت گروهی از عفونت های قارچی است که باعث سیاه شدن ساقه های گیاه می گردد. بلایت اولیه در اوایل فصل رشد گل خورشیدی کاکتوس، معمولا از اوایل تا اواسط بهار ظاهر می گردد.
قارچ Alternaria solani شایع ترین دلیل بلایت زودرس است. این قارچ معمولا در خاک یافت می گردد اما می تواند در مواد گیاهی مرده هم زندگی کند. در شرایط مرطوب اوایل بهار، هاگ ها جوانه می زنند.
عفونت به صورت لکه یا زخم های قهوه ای کوچک آغاز می گردد. این لکه ها با شکل نامنظم در قسمت هایی از ساقه که نزدیک به زمین یا خاک است آغاز می شوند. این لکه های نامنظم توسعه یافته و حلقه های متحدالمرکز را در اطراف بافت مرده تشکیل می دهند.
لکه ها روی ساقه ها، برگ ها و جوانه های گل خورشیدی هلندی ظاهر می شوند. زخم ها رشد می نمایند، سیاه می شوند و درنهایت تمام ساقه را می پوشانند. برگ های آسیب دیده آغاز به زرد شدن می نمایند و درنهایت می ریزند. بلایت اولیه اصلی ترین دلیل گل ندادن گل خورشیدی محسوب می گردد.
گیاهانی که ضعیف هستند یا خوب تغذیه نمی شوند، اغلب تحت تأثیر این قارچ ها قرار می گیرند. شرایط مرطوب و دمای گرم 29-27 درجه سانتی گراد، سیاه شدن ساقه گیاه را تسریع می نماید.
مطلب پیشنهادی: درمان خانگی قارچ گیاهان آپارتمانی
کنترل و مدیریت بلایت اولیه
برای افزایش هوادهی و جلوگیری از عفونت های قارچی، گل خورشیدی را به طور مرتب هرس کنید. استریل کردن قیچی یا ابزارهای برش پس از هر هرس بسیار مهم است. از خیس کردن شاخ و برگ گیاه اجتناب کنید.
گیاه خود را با قارچ کش بر پایه مس درمان کنید. بعد از هر 7 تا 10 روز تا زمانی که ضروری است، استفاده از قارچ کش را تکرار کنید. این کار به جلوگیری از سیاه شدن ساقه گیاه یاری می نماید. با توجه به بالا بودن نسبی قیمت گل خورشیدی در بازار، حفاظت از آن عاقلانه ترین کار است.
2. بلایت دیررس
بلایت دیررس همان طور که از نامش پیداست، نوعی عفونت قارچی است که خیلی دیرتر در فصل رشد رخ می دهد.
سوختگی دیررس مانند بیماری زودرس در خاک آغاز می گردد. ساقه ها، گل ها و شاخ و برگ های نزدیک به خاک اولین قسمت هایی هستند که سیاه یا قهوه ای تیره می شوند. این نوع بلایت ابتدا روی شاخه ها و برگ های مسن تر ظاهر شده و ضایعات سبز مایل به خاکستری آغشته به آب ایجاد می نماید.
شاخ و برگ های آلوده گل خورشیدی آپارتمانی معمولاً زرد می شوند و قبل از افتادن از روی گیاه، لکه های سیاه بزرگ ایجاد می نمایند. برگ های آسیب دیده ممکن است سوخته یا سفید به نظر برسند. اگر شرایط بدتر گردد، کل گیاه تحت تأثیر قرار گرفته و کاملاً سیاه می گردد.
اگر گیاه شما در این شرایط درمان نگردد، به احتمال زیاد ظرف چند هفته از بین خواهد رفت. قارچ Phytophthora infestans باعث سوختگی دیررس است و این قارچ برترین رشد را در هوای مرطوب و گرم دارد. بعلاوه شب های خنک تر را بیشتر ترجیح می دهد.
کنترل و مدیریت بلایت دیررس
اقدامات جدی برای جلوگیری از توسعه بلایت را در نظر بگیرید. تمام قسمت های آلوده را جدا نموده و از بین ببرید. ابزار برش را بدون استریل کردن مجدد استفاده نکنید. از استفاده مجدد از محیط رشد خودداری کنید. گیاه خود را در ساعات اولیه صبح آبیاری کنید.
استفاده وسیع از قارچ کش های مبتنی بر مس یا قارچ کش های زیستی به توقف فرایند سیاه شدن ساقه درخت یاری می نماید.
3. پوسیدگی؛ دلیل سیاه شدن ساقه گل خورشیدی
پوسیدگی ساقه اغلب با پوسیدگی ریشه همراه است. عامل پوسیدگی قارچ هایی است که ساقه و ریشه ها را در شرایط بسیار مرطوب آلوده می نمایند. این آلودگی می تواند در نتیجه خاک غرقابی یا آبیاری بیش از حد و زهکشی ضعیف رخ دهد.
خیس شدن ساقه ها و برگ ها هنگام آبیاری گل خورشیدی کاکتوس یکی دیگر از دلایل سیاه شدن ساقه گیاه است. قارچ هایی از نوع Phytophthora و Fusarium شایع ترین عوامل بیماری زای پوسیدگی ساقه هستند.
علائم معمولی پوسیدگی عبارتند از نرم و قهوه ای شدن و سپس سیاه شدن ساقه گیاه، رنگ ریشه ها قهوه ای یا مشکی شده و بین انگشتان شما مایه آلود خواهد بود. ساقه های آسیب دیده معمولا پژمرده شده و فرو می ریزند. برگ ها به طور کلی زرد می شوند و می ریزند.
کنترل و مدیریت پوسیدگی
پوسیدگی ساقه معمولاً نشانه بیماری پوسیدگی قارچی در مراحل آخر است. در این مرحله شانس شما برای نجات گیاه تقریباً صفر است. برترین گزینه این است که ریشه ها، ساقه ها، شاخ و برگ ها و گل های بیمار را جدا نموده و گیاه را با قارچ کش درمان کنید.
جلوگیری از سیاه شدن ساقه گل خورشیدی و نجات آن
حالا که می دانیم چه چیزی باعث سیاه شدن ساقه گیاه می گردد باید یاد بگیریم چگونه آن ها را از سیاه شدن حفظ کنیم. در ادامه چند نکته درباره نجات گل خورشیدی از سیاه شدن را ذکر خواهیم کرد:
- از چاقوی تیز برای بریدن ساقه ها و ذخیره سازی آن ها بهره ببرید. برترین راه برای این کار استفاده از چاقوی تیز با کیفیت خوب یا قیچی برای بریدن قسمت سیاه گل خورشیدی آپارتمانی است.
- اگر آبیاری بیش از حد باعث سیاه شدن ساقه های گیاه شما شده، آب گلدان ها را خالی کنید. بگذارید گل شما چند روزی خشک بماند. سپس آن ها را به خاک برگردانید تا گیاهان سالمی داشته باشید.
- برای معین زمان آبیاری گل خورشیدی خود، از باران سنج یا تایمر بهره ببرید. بهتر است گیاهان خود را در ساعات اولیه صبح یا زمانی که باران می بارد، آبیاری کنید.
- دما را تنظیم کنید. بسیاری از گیاهان به نوسانات دما حساس هستند. اگر گل خورشیدی هلندی شما در محیطی خیلی گرم یا خیلی سرد نگهداری گردد، گیاه نمی تواند آن طور که باید رشد کند.
- از قرار دادن گیاه در زیر نور مستقیم خورشید برای مدت طولانی خودداری کنید. اگر این کار را انجام دهید، گل خورشیدی گرمای زیادی را جذب می نماید و دچار آفتاب سوختگی می گردد.
- گیاهان خود را حداقل یک بار در هفته آبیاری کنید؛ حتی اگر هوا گرم و خشک است. اگر به میزان کافی آبیاری نکنید، گیاه شما ضعیف شده و پژمرده می گردد.
نتیجه گیری
در این مقاله از مجله خبرنگاران دلایل سیاه شدن ساقه گیاه و چگونگی محافظت از گل خورشیدی کاکتوس یا هلندی را با هم آنالیز کردیم. مهم ترین دلیل گل ندادن گل خورشیدی و سیاه شدن ساقه گل خورشیدی، قارچ ها هستند. شایع ترین آن ها پژمردگی فوزاریوم است که به وسیله قارچ Fusarium oxysporum ایجاد می گردد.
این قارچ در خاک و آب در محیط مرطوب رشد می نماید. برای جلوگیری از آسیب تماشا گل خورشیدی، محیط رشد گل خورشیدی را تمیز و سالم نگه دارید تا گیاه سالمی داشته باشید. بعلاوه هر بیماری قارچی را به محض این که متوجه شدید، درمان کنید. عفونت های قارچی خیلی سریع توسعه می یابند و باعث می شوند تا گیاهان بیشتری در مدت زمان کوتاهی از بین بفرایند.
منبع: آچاره