فتق یا پارگی دیسک کمر چیست؟
به گزارش پی سی باران، در هر سطح ستون فقرات و در مجاورت هر دیسک، یک ریشه عصبی از سوراخ بین مهره ای سمت راست و یک ریشه عصبی دیگر از سوراخ بین مهره ای سمت چپ از نخاع خارج می شوند و به داخل اندامهای تحتانی شما گسترش پیدا می نمایند. نخاع و اعصاب نخاعی شما مانند خطوط مخابراتی هستند.

به گزارش خبرنگاران بنابر اعلام وب سایت دکتر قاسم اسحاقی، فتق یا پارگی دیسک، زمانی اتفاق می افتد که هسته ژل مانند دیسک شما به وسیله پارگی در حلقه دیسک (آنولوس) خارج گردد. این هسته ژله مانند برای اعصاب نخاعی شما تحریک کننده است و باعث تحریک شیمیایی می گردد. درد در نتیجه التهاب عصب نخاعی و تورم ناشی از فشار قسمت پاره شده دیسک ایجاد می گردد. با گذشت زمان، فتق کوچک می گردد و ممکن است تسکین درد جزئی داشته باشید یا درد شما کاملا خوب گردد زیرا هسته دیسک وقتی از جای خودش خارج می گردد معمولاً آب خود را از دست داده و چروکیده می گردد و از حجم آن کاسته می گردد. در بیشتر موارد، حدود شش هفته وقت ضروری است تا دیسک کوچک تر شده درد بیمار بهتر گردد به همین جهت است که معمولاً تا 6 هفته درمان طبی برای بیمار انجام می دهیم و اگر درد بیمار در طی این مدت بهبود پیدا نکند عمل جراحی برای بیمار پیشنهاد می گردد.
ممکن است اصطلاحات مختلفی برای توصیف دیسک استفاده گردد. دیسک برجسته هنگامی اتفاق می افتد که تمام 32 لایه حلقه دیسک پاره نمی گردد مثلاً 10 یا 20 لایه از آن پاره می گردد. در این حالت قسمتی از برجستگی پیدا می نماید یا در اصطلاح عامیانه شکم می دهد، اما اگر کل 32 لایه حلقه دیسک پاره گردد، محتویات دیسک بیرون زده می گردد در این حالت دیسک اکسترود یا بیرون زده می گویند که می تواند بر روی اعصاب فشار شدید وارد کند. گاهی فتق یا پارگی دیسک به حدی شدید است که یک قطعه از دیسک کاملاً جدا می گردد و در داخل کانال نخاعی قرار میگیرد.
علائم فتق یا پارگی دیسک چیست؟
علائم فتق دیسک بسته به محل فتق و پاسخ خود شما به درد بسیار متفاوت است. اگر دیسک کمر شما پاره شده است، ممکن است دردی را احساس کنید که از ناحیه کمر، باسن و سپس پشت ران و پشت ساق پا تیر بکشد که به این درد سیاتیک گفته می گردد. ممکن است دردی مانند شوک الکتریکی احساس کنید که در حالت ایستاده، راه رفتن یا نشستن شدید می گردد. فعالیت هایی مانند خم شدن، بلند کردن، یک طرف پیچیدن و نشستن ممکن است درد را افزایش دهد. خوابیده به پشت و زانوی خمیده راحت ترین حالت را دارد. زیرا فشار داخل دیسک را کاهش می دهد. گاهی اوقات درد با بی حسی و گزگز در پا همراه است. علاوه بر آن ممکن است گرفتگی عضلات یا ساق پا یا عضلات باسن و ران را تجربه کنید. علاوه بر درد، ممکن است فرد دچار ضعف عضلات پا، یا از دست دادن رفلکس زانو یا مچ پا گردد. در موارد شدید، ممکن است دچار افتادگی پا گردد (هنگام راه رفتن پای خود را باید بلند کند و به زمین بکوبد) این گونه افراد قادر نیستند بر روی پنجه پا راه بروند و از همه مهمتر ممکن است فرد کنترل ادرار و مدفوع خود را از دست بدهد که این حالت سندروم دم اسب نامیده می گردد. بیمار ضروری است سریعا مورد عمل جراحی قرار گیرد.
چه کسی دچار دیسک کمر می گردد؟
فتق دیسک بیشتر در افراد 30 تا 40 ساله دیده می شوند، اگر چه افراد میانسال و مسن اگر درگیر یک فعالیت بدنی شدید باشند ، کمی بیشتر در معرض خطر هستند ..
فتق دیسک کمر یکی از مهمترین دلایل کمردرد همراه با درد پا است و 15 بار بیشتر از فتق دیسک گردنی (گردن) رخ می دهد. فتق دیسک در 90 درصد موارد در ناحیه کمر اتفاق می افتد. فتق دیسک 8٪ از اوقات در ناحیه گردنی (گردن) و فقط 1 تا 2٪ از اوقات در ناحیه پشتی است. (پشت قفسه سینه) اتفاق می افتد. بیشتر پارگی های دیسک ها در ستون فقرات کمر، در جایی که عصب های نخاعی بین مهره های کمر خارج می شوند، اتفاق می افتد این ریشه ها عصب سیاتیک را که از داخل لگن به پای شما پایین می آید، تشکیل می دهند.
شکل 2- تشخیص دیسک کمر
تشخیص پارگی دیسک کمر چگونه انجام می گردد؟
هنگامی که برای اولین بار درد را تجربه کردید، با پزشک خانواده خود مشورت کنید. پزشک شما یک تاریخچه پزشکی کامل را برای درک علائم، آسیب ها یا شرایط قبلی و مشخص اینکه آیا عادت های زندگی باعث ایجاد درد می گردد، می گیرد. در مرحله بعدی یک معاینه بدنی برای مشخص منبع درد و آزمایش وجود هرگونه ضعف عضلانی یا بی حسی در پاها انجام می گردد.
پزشک شما ممکن است یک یا چند مورد از تصویربرداری زیر را تجویز کند: اشعه ایکس، اسکن ام آر آی، میلوگرام، سی تی اسکن یا EMG.
در بخش سوم راجع به تشخیص پارگی دیسک کمر و روش های درمان غیر جراحی فتق دیسک کمر می پردازیم.
مرجع : دکتر قاسم اسحاقی - جراح و فوق تخصص دیسک کمر و ستون فقرات
انتهای رپرتاژ آگهی
منبع: خبرگزاری ایسنا