کوشش ها برای تحقق انتظار چندین ساله مالکان تپه تاریخی معصوم زاده بجنورد

به گزارش پی سی باران، در جنوب شهر بجنورد و بر بلندای تپه ای مشرف به محوطه باستانی هزاران ساله موسوم به معصوم زاده، بارگاهی باشکوه با گنبدی فیروزه ای جلب نظر می نماید که به امامزاده سلطان سید عباس (ع) یا معصوم زاده معروفیت دارد.

کوشش ها برای تحقق انتظار چندین ساله مالکان تپه تاریخی معصوم زاده بجنورد

با توجه به ظرفیت های این مکان تاریخی، مذهبی و گردشگری، طرح توسعه امامزاده سیدعباس (ع) از سوی استاندار خراسان شمالی مطرح و پس از انجام اقدامات کارشناسی و فنی، کلنگ اجرای این پروژه در ماه گذشته با حضور مسئولان کشوری و استانی بر زمین خورد.

این طرح نقطه عطفی برای احیای تپه باستانی معصوم زاده بجنورد هم به تعداد می رود چراکه اجرای این طرح فرصتی شد تا پس از چندین سال موضوع مالکان تپه معصوم زاده هم موردتوجه قرار بگیرد و بناست با حل این مشکل، فضای در اختیار گرفته شده به اسم فضای باز فرهنگی و تقویت هویت شهری مورداستفاده قرار بگیرد.

تشکیل پفراینده از سوی مالکان تپه معصوم زاده بجنورد

علی مستوفیان، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی با اشاره به تشکیل پفراینده از سوی مالکان تپه معصوم زاده برای حل وفصل این موضوع گفت: خوشبختانه پس از جلسات متعدد با مالکان و پیگیری موضوع، اراضی از سوی کارشناسان رسمی دادگستری، ارزیابی و قیمت گذاری شد تا با همکاری شهرداری، به صورت خرید و یا زمین معوض بتوانیم با مالکان توافق کنیم.

او، نوید مشخص تکلیف مالکان تپه ثبتی معصوم زاده بجنورد و تبدیل فضای 7 هکتاری از محوطه این اثر ثبتی به فضای باز شهری را داد و اسم کرد: با ایجاد فضای باز شهری در این مکان و اجرای طرح توسعه امامزاده سیدعباس (ع)، مجموعه شاخصی از گردشگری فرهنگی و مذهبی در مرکز استان شکل خواهد گرفت.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی تقویت هویت شهری و تعاملات اجتماعی را ازجمله پیامدهای این طرح اسم کرد و اضافه کرد: عرصه آیینی، فرهنگی، تجاری، باغ ایرانی، صنایع دستی، سوغات، سایت موزه، رستوران، فضای سبز و… در این پروژه در نظر گرفته شده است.

تکمیل مطالعات باستان شناسی در محوطه معصوم زاده

زهرا لرزاده، سرپرست هیئت باستان شناسی تپه معصوم زاده بجنورد با اشاره به ساماندهی این محوطه تاریخی و برنامه ریزی ها برای راه اندازی سایت موزه گفت: در این راستا، مطالعات باستان شناسی و فصل تازهی از کاوش ها شروع شده است.

او از تداوم این کاوش ها اطلاع داد و اضافه کرد: محوطه معصوم زاده با توجه به موقعیت مکانی آن، نه تنها در شناخت فرایند شکل گیری و تغییرات پهنه شهر بجنورد در طول زمان، بلکه در مطالعات دوران اسلامی منطقه به طور خاص و نیشابور عظیم و خراسان به طور عام، اهمیت بسزایی دارد.

او ارزش های بنیادین شهر و پهنه فرهنگی بجنورد را وابسته به تمام اجزایی دانست که این شهر و تحول تاریخی آن از شروع شکل گیری تا امروز به طور یکپارچه تعریف می نماید و اظهار کرد: دور تازه مطالعات باستان شناختی با هدف گاهنگاری، شناخت فرایند شکل گیری و توسعه محوطه به اسم یک استقرار شهری و رابطه طبیعی و تاریخی آن با شهر و جلگه امروز بجنورد در پی درک این مهم انجام می گردد.

سرپرست هیئت باستان شناسی تپه معصوم زاده بجنورد گفت: بر اساس یافته های فصل نخست کاوش، به نظر می رسید که این منطقه شاهد استقرار شهری با رونق زیاد به ویژه در سده های پنجم و ششم هجری قمری بوده است و تنوع و تراکم انواع یافته های سفالی و غیرسفالی که در فضاهای صنعتی و زیستی یافت شده هم خود نشان دیگری از رونق این استقرار شهری در دوره سلجوقی است.

لرزاده ابراز امیدواری کرد: با تداوم پژوهش های بلندمدت، توان بالقوه ای که حیات پایدار این محوطه تاریخی را تضمین می نماید، شناسایی کنیم و برای حفظ اصالت و ارزش های مالی، تاریخی و فرهنگی مردم به کار گیریم.

او توضیح داد: انجام پژوهش های بلندمدت در این محوطه با رویکرد به منظر تاریخی شهر بجنورد، نه تنها شناخت ما را از عناصر حیات آن در طول زمان و تحول آن در نظام شهرنشینی و شهرسازی در جغرافیای تاریخی ایران افزایش دهد، بلکه هم زمان این امکان را فراهم کند تا توان بالقوه ای را که حیات پایدار این شهر را تضمین نموده شناسایی نموده و برای حفظ اصالت، ارزش های مالی، تاریخی و فرهنگی مردم این سرزمین کهن به کار گیریم.

منبع: گردشبان
انتشار: 18 اردیبهشت 1402 بروزرسانی: 18 اردیبهشت 1402 گردآورنده: pcbaran.ir شناسه مطلب: 1115

به "کوشش ها برای تحقق انتظار چندین ساله مالکان تپه تاریخی معصوم زاده بجنورد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کوشش ها برای تحقق انتظار چندین ساله مالکان تپه تاریخی معصوم زاده بجنورد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید