صفر تا صد تجربه اینترنت VDSL: از ثبت نام، هزینه و مودم تا رانژه، سرعت و کیفیت
به گزارش پی سی باران، در این مطلب می خواهم تجربه یک هفته ای خودم از استفاده اینترنت VDSL در ایران را بنویسم.

سال ها است که اینترنت ADSL به درون منزل خانواده ها و کاربران ایرانی وارد شده است و تقریبا همه مردم با این نوع سرویس اینترنت آشنا هستند.
اما سرویس اینترنت VDSL برای همه تازگی دارد و سوال های زیادی درباره آن مطرح می گردد. VDSL نسل جدیدتر اینترنت ADSL است که سرعت چند برابری برای کاربر خانگی فراهم نموده و البته در فناوری هم تفاوت هایی با نسل های پیشین خود دارد.
بسیاری از کاربران برایشان سوال است که سرعت واقعی اینترنت وی دی اس ال چقدر است؟ در طول یک شبانه روز سرعت این اینترنت چه شرایطی دارد یا برای استفاده از آن باید چه تجهیزاتی داشت؟ آیا حتما باید مودم رده بالای VDSL خریداری کرد؟ روی وای فای سرعت چقدر است و هزینه های اینترنت VDSL چگونه می گردد؟
خوب، همراه من باشید تا در این مطلب، گام به گام همه این پرسش ها را حداقل براساس تجربه خودم از اینترنت VDSL شاتل بنویسم!
چرا سراغ اینترنت VDSL رفتم؟
فکر می کنم نخست باید این پرسش را جواب بدهم که چرا VDSL؟ چه احتیاجی بود که سراغ سرویس اینترنت سریع تر و گران تری رفتم؟ چرا با وجود داشتن اینترنت همراه و ADSL سراغ ثبت نام اینترنت VDSL می رویم؟
من سال ها بود که در تهران و همین طور شهر دزفول (زادگاهم و محل سکونت فعلی ام) اینترنت ADSL سرویس 16 مگابیت داشتم. تهران پارس آنلاین، شاتل، آسیاتک و رسپینا را تجربه نموده بودم و در دزفول هم سرویس 16 مگابیت پارس آنلاین را داشتم.
سرعت این سرویس ها همواره بین 10 تا 12 مگابیت بود که سرعت چندان بدی محسوب نمی شد و انصافا از پس کارهای زیاد من برمی آمد. چندان اهل بازی و استریم ویدیو و تماشای آنلاین فیلم و این ها نیستم ولی روزانه چند گیگابایت دانلود و آپلود داشته و واقعا به یک اینترنت پرسرعت روان و تمیز احتیاج دارم.
تقریبا همه چیز تا پیش از ماجرای شیوع کرونا ویروس خوب بود. در آپلودها کمی اذیت می شدم و باید معطل می ماندم تا مثلا یک فایل 50 مگابیتی روی اینترنت قرار بگیرد یا در اینستاگرام و تلگرام و لینکدین اپلود گردد ولی کلافه نماینده نبود.
شیوع ویروس کرونا در اوایل اسفندماه در ایران، شرایط اینترنت را به هم زد و مشکلاتم شروع شد. قطعی های مکرر، افت سرعت به زیر 7 الی 8 مگابیت، عدم پایداری شبکه، پینگ بسیار بالا و دردسرهای دیگر.
خلاصه اینکه برای آپلود یک فایل 10 مگابیتی باید جان می نمایدم. اگر دو دانلود کوچک همزمان داشتم؛ کل اینترنت می خوابید و اصلا نمی شد دیگر حتی یک وب سایت باز کرد. عملا، کارهایم به مشکل خورده بود و روزانه چندین ساعت درگیر سرعت اینترنت بودم و بهره وری افت نموده و زمان هدر می رفت.
اینترنت موبایل را داشتم و اتفاقا سرعت آن افت نموده بود و قطعی های زیادی در دوران قرنطینه و تعطیلی های اسفند و فروردین ماه داشت. اگر حال اینترنت موبایل خوب بود؛ با یک مودم 4.5G می شد سرعتی 40 الی 50 مگابیت را تجربه کرد و خیلی از کارهام سریع انجام می شد ولی عظیم ترین مشکل اینترنت موبایل ناپایداری آن است.
نتیجه این شد که دیدم وقتش رسیده سراغ اینترنت VDSL بروم تا مشکل سرعت آپلودهایم حل گردد و بتوانم همزمان چندین کار را با هم پیش ببرم.
ثبت نام اینترنت VDSL شاتل
بیش از 2 سال است که شرکت شاتل سرویس اینترنت VDSL خود را در شهر دزفول راه اندازی نموده است. شاتل شهر دزفول را به عنوان یک پایلوت و نقطه شروع و تست سرویس VDSL خود انتخاب کرد و این یکی از معدود شانس های عظیمی است که در زندگی داشتم!
شاتل در دزفول تجهیزات خوبی نصب نموده است. سرعت اینترنتی بین 70 الی 100 مگابیت را تبلیغ می نماید و در بیشتر مناطق هم کافوها مجهز شدند و فقط کافی است درخواست بدهید تا برایتان اینترنت کشیده گردد.
پیش از من، دوستان و افراد آشنای زیادی سرویس اینترنت وی دی اس ال شاتل را گرفته بودند و گزارش دادند سرعت هایی مثل 40، 50، 70 و 100 مگابیت دارند. براساس دوری و نزدیکی به کافوی مخابرات یا قدیمی و نو بودن کابل های مخابراتی و همین طور کابل کشی درون خانه، سرعت های مختلفی به دست می آوردند.
اوایل خردادماه، گوشی را برداشتم و با شماره تلفن 91000000 تماس گرفتم.
پس از اینکه به بخش خرید و تمدید سرویس اینترنت شاتل وصل شد؛ گفتم درخواست سرویس VDSL دارم. خانمی پشت گوشی گفت کمی صبر کنید و بعد آب پاکی را روی دستم ریخت: در منطقه و خیابان شما امکان دادن سرویس VDSL نیست؛ اگر می خواهید برای ADSL ثبت نام کنید و بعد هر زمان که VDSL آمد؛ می توانید سرویس خود را تبدیل کنید.
بعد هم هدایت بسیار جالبی کرد و گفت درخواست سرویس اینترنت VDSL خود را در سایت https://vdsl.shatel.ir نیز ثبت کنید. رفتم به این سایت و دیدم جز استان تهران و قم؛ هیچ استان دیگری نوشته نشده است.
چند روز بعد دوباره با شماره تلفن 91000000 تماس گرفتم؛ به این امید که اشتباه نموده باشند و اینترنت VDSL به من تعلق بگیرد. این دفعه خانم پشت گوشی گفت باید شماره تلفن خانه تان را در سیستم ثبت کنم و آنالیز گردد.
فردا تماس گرفتم؛ این دفعه آقایی جواب داد و گفتم دیروز شماره تلفن خانه را دادم تا آنالیز کنید برای سرویس VDSL. اندکی منتظر ماندم تا گفت هیچ شماره ای ثبت نشده است و دوباره شماره تلفن را بگویید.
آنالیز کرد و گفت شما می توانید درخواست وی دی اس ال بدهید و اتفاقا کافوی منطقه شما پورت خالی دارد و سریع وصل می گردد. از من اطلاعاتی مانند نام و شماره کد ملی و شماره موبایل و … گرفت و گفت منتظر تماس همکارانش باشم.
فردا صبح زود، از شاتل تماس دریافتد. گفتند درخواست اینترنت VDSL دادید؛ ابتدا باید فرم ثبت نام را تلفنی پر کنید. یک سری اطلاعات دیگر دریافتد و این گونه فرآیند ثبت نام اینترنت VDSL شاتل انجام شد.
هزینه، مودم و جشنواره
همان خانم پشت خط سریعا شروع کردند شرایط دریافت سرویس وی دی اس ال را شرح دادند.
گفتند شاتل جشنواره دارد و دو سرویس VDSL در آن برای انتخاب دارم.
سرویس 24 گیگابایت یک ساله با مودم به قیمت 240 هزار تومان (تقریبا همین حدود چون وقتی حجمش را شنیدم دیگه اصلا گوش ندادم).
سرویس 240 گیگابایت یک ساله با مودم به قیمت 650 هزار تومان (این هم تقریبی است)
بعد گفتند کدام یک را می خواهید که برایتان تیک بزنیم.
همان پشت تلفن یخ زدم. مصرف روزانه من چند گیگابایت روی ADSL بوده که حتما در VDSL بیشتر می گردد؛ چون سرعت چند برابر است!
24 گیگابایت یک ساله که خنده دار است ولی 240 گیگابایت خیلی کم است و چند ماهه تمام می گردد. یادم افتاد دوستی گفته بود ابتدا شاتل حجم کمی می دهد ولی بعد می گردد در جشنواره هایش حجم های دیگری خرید.
چاره ای نبود. گفتم سرویس 240 گیگابایت را می خواهم ولی بدون مودم! چون خودم مودم تی پی لینک آرچر وی آر 400 را دارم که از اینترنت VDSL پشتیبانی می نماید.
بحث سر دریافت یا ندریافت مودم شروع شد. خانم پشت تلفن شرح داد همه سرویس های شاتل با مودم است و در واقع شما دارید اینترنت را مفت می خرید و هزینه اینترنت می دهید.
گفت شاتل به شما مودم را 305 هزار تومان می دهد ولی در بازار 800 هزار تومان قیمت دارد و به صرفه است و اینکه اصلا مودم گیر نمی آید و به نفع شما است مودم بگیرید و شاتل تنظیماتش را فقط روی مودم خودش انجام می دهد و …
راست می گفت. مودم VDSL در بازار شبکه طلا شده بود و قیمتش خیلی بالا رفته؛ چون اصلا دیگر واردات مودم نداریم و هرچه در انبارها بوده تمام شده است.
می دانستم قبول نمی نمایند بدون مودم سرویس را وصل نمایند. در چندین مقاله هم این موضوع را آنالیز کردم که دادن مودم به اجبار قانونی است یا خیر و اینکه مودمی که می دهند چقدر به روز و قوی است.
همه چیز سریع پیش رفت. سرویس 240 گیگابایت را گرفتم به همراه مودم و همان پشت تلفن به سایت مای شاتل وصل شدم و پرداخت انجام شد و خط رفت برای رانژه!
پس، می گردد گفت کل ثبت نام من برای سرویس شاتل VDSL دو روز طول کشید!
انتظار برای رانژه از سوی مخابرات
هنوز سرویس ADSL روی خط تلفن من بود و اصلا از این داستان غافل بودم.
فردایش از شاتل تماس دریافتد و گفتند هنوز سرویس قبلی شما فعال است و باید درخواست جمع آوری به شرکت پارس آنلاین بدهم. از سوی مخابرات، درخواست رانژه خط برای VDSL رد شده بود.
یکی دو روز طول کشید تا درخواست جمع آوری سرویس ADSL دادم و پارس آنلاین درخواست را داد به مخابرات و سرویس ADSL جمع شد و برای همواره با آن خداحافظی کردم.
به شاتل زنگ زده و گزارش دادم و دوباره درخواست رانژه رفت برای مخابرات. یک روز این فرایند طول کشید و شد 13 خرداد ماه!
حالا انتظار برای رانژه خط شروع شد و اینکه مرتب هر روز به سایت مای شاتل مراجعه کنم ببینم جدیدترین شرایط اینترنت VDSL چیست.
خورد به تعطیلی های نیمه خرداد و بعد تعطیلی هایی برای قرنطینه ویروس کرونا در خوزستان و همین طوری یک روز تعطیلی دیگر تا نزدیک به 17 الی 18 روز طول بکشد.
چند بار با شاتل تماس گرفتم. بهانه هایی آوردند مانند اینکه مسئله ای در بخش مخابراتی محل سکونتم اتفاق افتاده و مخابرات در حال برطرف آن است یا تعطیلی های کرونا باعث شده مراحل نصب کند گردد.
یک بار با شاتل تهران تماس گرفتم و درخواست آنالیز شرایط دادم و آن ها ایمیل زدند برای شاتل دزفول.
اما واقعیت این است که همواره رانژه خط از سوی مخابرات فرایند طولانی است. اصلا، هر وقت کارتان به مخابرات بیفتد باید آماده تاخیر باشید.
انتها پس از 18 روز، شرایط سرویس از درخواست برای رانژه به رانژه خط تغییر یافت و چراغ های اینترنت و خط مودم روشن شد.
کیفیت و سرعت اینترنت VDSL
در ایامی که منتظر رانژه خط بودم؛ از شاتل تماس دریافتد و گفتند بیا مودم را تحویل بگیر. ضمناً از من اطلاعاتی برای تنظیمات وای فای مودم هم دریافتد. اینکه وای فای من چه نامی باشد و چه رمزی داشته باشد.
شاتل در دفتر خودش تمام تنظیمات اینترنت و وای فای مودم را انجام می دهد و دیگر ماموری به خانه شما نمی فرستند. کافی است مودم را تحویل بگیرید و به برق بزنید و کابل خط تلفن و اینترنت را وصل کنید تا هم اینترنت و هم وای فای داشته باشید.
همان طور که از قبل می دانستم؛ مودم شاتل در دزفول زایکسل VMG1312-T20B است. یک مودم VDSL تک بانده با معینات نسبتا خوب در مقایسه با دیگر مودم هایی که شرکت ها می دهند ولی قدیمی!
کارت گارانتی مودم مال سال 2017 است. روی کاغذی که به جعبه مودم چسب شده بود؛ معینات اینترنت و وای فای سرویس من نوشته شده است. از همین اطلاعات برای پیکربندی مودم تی پی لینک خودم استفاده کردم.
یک روزی طول کشید تا اینترنت پس از رانژه خط به طور کامل وصل گردد.
ابتدا، چون تنظیمات مودم روی ADSL بود؛ سرعت نزدیک به 21 مگابیت نشان می داد و حسابی توی ذوقم خورده بود.
بعد رفتم و تنظیمات مودم را کامل پاک و ریست کردم تا بتواند خط VDSL را بشناسد و اینترنت VDSL را استفاده کنم.
اولین تست هایم سرعت 72 مگابیت را نشان داد تا خیالم راحت گردد مسئله ای از بابت نویز خط و افت سرعت ندارم. تست های بعدی سرعت نزدیک 70 مگابیت بود.
در روزهای نخست اتصال اینترنت VDSL شاتل، به طور مرتب و در ساعت های متفاوتی سرعت را آنالیز می کردم. همواره دانلود بین 69 تا 72 مگابیت نوسان داشت. در ساعت های اوج ترافیک به 69 مگابیت می رسید و در ساعت های خلوتی مانند صبح ها حوالی ساعت 8 الی 9 به بالای 72 مگابیت می رفت.
سرعت آپلود هم از 37 و 38 مگابیت شروع می شد و حتی به نزدیکی 50 مگابیت می رسید.
کشش خطم نشان می داد روی آپلود تا 45 مگابیت و روی دانلود تا 82 مگابیت راه می دهد:
روی وای فای 5 گیگاهرتز سرعت اینترنت مطابق انتظار همان 71 مگابیت است:
ولی روی وای فای 2.4 گیگاهرتز سرعت به نزدیک 38 مگابیت می رسد:
احتیاجی به گفتن نیست که با این سرعت ها چقدر کار کردن لذت بخش و سریع می گردد. آپلودهایم در چند ثانیه انجام می شدند و همزمان می شد ویدیو روی اینستاگرام و تلگرام گذاشت و از آن طرف ویدیوهای جدید را دانلود کرد و البته دیگر اعضای خانه هم با موبایل و لپ تاپ و تبلت به اینترنت پر سرعت وصل باشند و حسابی شادمان شوند.
می توانم بگویم وارد دنیای جدیدی شدم و باید با سرعت جدید عادت می کردم هر کاری چقدر طول می کشد.
البته، من اینترنت با سرعت های مختلفی را تجربه نموده بودم؛ از اینترنت در ساختمان های مخابرات تا اینترنت فیبر در شرکت ها و … ولی داشتن اینترنت خانگی اختصاصی با سرعت بالای 70 مگابیت تجربه جدیدی است.
مهم تر از سرعت، پایداری و کیفیت اینترنت VDSL است. اینکه مانند اینترنت ADSL مدام با قطعی و افت سرعت روبرو نیست.
ممکن است سرعت اینترنت VDSL شما روی شاتل یا مخابرات به 70 مگابیت نرسد و مثلا 40 مگابیت باشد ولی همین که در طول روز کیفیت اینترنت ثابت بماند؛ یعنی شما می توانید همه کارهای خود را به روانی و راحتی انجام دهید. کلافه نشوید و مدام منتظر نمانید.
شاتل سرعت اینترنت VDSL را باز گذاشته و براساس کشش خط و نویزی که کابل ها درون و بیرون از خانه و همین طور تجهیزات نصب شده در کافوی مخابرات؛ سرعت متغیر خواهد بود. دوستانی دارم که سرعت بالای 100 مگابیت هم دارند و گفتم بعضی دوستان کشش خطی بیشتر از 40 مگابیت ندارند.
حرف آخر
در یک جمله می توانم بگوم تجربه اینترنت VDSL شاتل برایم رضایت بخش، جذاب، به شدت کاربردی و با کیفیت بود.
نمی توانم بگویم همه کاربران VDSL در سراسر کشور چنین تجربه ای خواهند داشت. شاید من کمی خوش شانس بودم؛ اینترنتم سریع نصب شد و کیفیت خط و نویز کابل ها اذیت نمی نمایند.
اینترنت VDSL برای همه کاربران نیست و نمی توانم پیشنهاد کنم چند میلیون کاربر اینترنت ثابت ADSL از امروز به دنبال VDSL بروند ولی هر کاربری باید به نقطه ای برسد که درک کند اینترنت ADSL دیگر پاسخگو نیست و احتیاج به اینترنتی با سرعت دانلود و آپلود بیشتری دارد و بعد برای ثبت نام اینترنت VDSL اقدام کند.
اگر سرویس اینترنت VDSL در سراسر کشور راه اندازی و در اختیار کاربران خانگی قرار بگیرد؛ این قدر فشار روی سرویس های موبایل را شاهد نیستیم و اینترنت با قیمت بهتر و کیفیت بالاتری به دست مشتریان اینترنت باندپهن ثابت می رسد.
کیفیت خدمات و اینترنت شاتل در مجموع خوب بود. چند باری خوب هدایت نکردند و اینکه رانژه خط توسط مخابرات دو هفته طول کشید. جز این باقی ماجرا رضایت بخش است.
آمادگی دارم هر سوال و ابهامی درباره سرویس اینترنت VDSL دارید یا بخشی از این تجربه برایتان هنوز روشن نشده؛ پای همین مقاله جواب بدهم. سوال ها و نظرات خودتان را بنویسید تا با هم بیشتر در ارتباط باشیم!
به روزرسانی
در کمتر از 24 ساعت از انتشار این مطلب، دوستان زیادی نظرات، پرسش ها و کامنت های خود را چه پای مطلب و چه در تلگرام و خصوصی ارسال کردم.
وعده نموده بودم که در حد توان پرسش ها را پاسخ بدهم و ابهام ها برای همه خواننده ها برطرف گردد. دو پرسشی که زیاد تکرار شده:
1- تعرفه های بسته های اینترنت VDSL شاتل چقدر است؟
شاتل برای شروع فقط دو بسته 24 و 240 گیگابیت دارد که باید یکی ار انتخاب کنید ولی پس از به اتمام رسیدن حجم بسته می توانید از پنل مای شاتل حجم جدید بخرید. معمولا شاتل جشنواره هایی دارد که بسته هایی با تخفیف برای خریدن دارد.
مثلا در تیرماه جشنواره تخفیفی برای بسته های 10 و 50 گیگابایت دارد:
تعرفه بسته های عادی اینترنت VDSL شاتل هم در عکس زیر معین است:
2- تفاوت سرعت مودم تی پی لینک با مودم زایکسل؟
اتفاقا این قضیه برای خود من هم مطرح بود و در چندین مرحله سرعت اینترنت وی دی اس ال را با هر دو مودم تست گرفتم.
روی لپ تاپی که با کابل شبکه به مودم های وصل کردم؛ تفاوتی سرعتی وجود نداشت یا خیلی جزئی بود. مثلا تی پی لینک 72 مگابیت و زایکسل 71.3 مگابیت نشان می داد. در بیشتر مواقع مشابه هم بودند.
بنابراین؛ می توان گفت روی اتصال کابلی تفاوت سرعتی ندارند ولی در وای فای معین است که سرعت اینترنت روی مودم تی پی لینک بیشتر بود چون دو بانده بوده و تا سرعت 1200 مگابیت را پشتیبانی می نماید ولی مودم زایکسل نهایتا 300 مگابیت را راه می دهد.
مودم زایکسل VMG1312-T20B انصافا مودم بدی نیست و برای مصارف کاربران خانگی و معمولی جواب می دهد ولی اگر وای فای دو بانده می خواهید یا گیمر هستید؛ باید مودم VDSL دیگری تهیه کنید.
دیروز در خبر مخابرات: نزدیک به نیمی از مشترکان اینترنت VDSL نخواستند؛ محمدرضا بیدخام، مدیر روابط عمومی مخابرات ایران به نکته ای اشاره کردند که برای…
330 هزار مشترک برای اینترنت VDSL مخابرات مراجعه داشتند ولی فقط 175 هزار مشترک به طور جدی برای تبدیل اینترنت ADSL به VDSL اقدام و…
قیمت اینترنت VDSL بیشتر از نرخ و تعرفه مصوبه 266 سازمان رگولاتوری نخواهد شد. پیش بینی می کنیم شرکت های FCP برای جذب مخاطب، هزینه ها را نسبت به…
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در توییتی بیان کرد انحصار مخابرات برای ارائه اینترنت VDSL و فیبرنوری شکسته شده است و اکنون همه…
به روزرسانی 11 خرداد 99 مودم VDSL شاتل به قیمت 3.5 هزار تومان به کاربران واگذار می گردد. قیمت این مودم در بازار بیشتر از این مقدار…
به روزرسانی 3 خردادماه مدیرعامل مخابرات در روز 29 اردیبهشت ماه طی گفت وگویی با خبرنگاران بیان کرد شرکت مخابرات ایران طبق تعهدی که دارد تا دو…
سرعت اینترنت VDSL در تئوری می تواند تا 300 مگابیت بر ثانیه باشد. به طور دقیق تر، VDSL نسل اول یا استاندارد TU G.993.1 حدبیشتر سرعت دانلود…
تا انتها سال 99 نزدیک به پنج میلیون پورت اینترنت VDSL در 8 کلان شهر راه اندازی می گردد. محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در مراسم روز جهانی…
منبع: شبکه چی