عوارض خطرناک مصرف مواد نگهدارنده و افزودنی ها
به گزارش پی سی باران، تهران (پانا) - عضو آموزشگاه متخصصان تغذیه و رژیم درمانی آمریکا درباره مصرف زیاد مواد افزودنی در مواد غذایی و مصرف زیاد انواع نگهدارنده ها، شیرین کننده ها و چربی ها در غذاهای کنسروی، آماده و نیمه آماده و حاضری هشدار داد.

به گزارش جامعه 24، محمدتقی انوشه درباره تاثیرات افزودنی ها و مواد نگهدارنده به غذاها بر روی بدن انسان گفت: افزودنی هایی که به مواد غذایی اضافه می شوند شامل رنگ های مصنوعی، اسانس ها، طعم دهنده های مصنوعی، نگهدارنده ها و ... هستند که برای اینکه ماندگاری مواد غذایی را بیشتر یا عطر و طعم را برای مصرف نماینده خوشایند نمایند، به مواد غذایی اضافه می شوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: این طعم دهنده ها اما حاوی مواد شیمیایی هستند و کمتر حالت طبیعی دارند و طبیعتا خطراتی را برای انسان ایجاد می نمایند که مهم ترین آن، مسأله مسمومیت در درازمدت و بروز سرطان است.
وی درباره عوارض شیرین نماینده ها گفت: شیرین نماینده های مصنوعی که استفاده می گردد، منجر به عوارضی در بدن انسان خواهد شد. مقاومت در برابر انسولین از عوارض این شیرین نماینده ها در صورت مصرف زیاد و بی رویه، است که در نتیجه سبب بروز دیابت یا ایجاد بیماری هایی چون صرع، میگرن و یا اضطراب می گردد.
رابطه افزودنی های مواد غذایی و بروز سرطان
عضو آموزشگاه متخصصان تغذیه و رژیم درمانی آمریکا در ادامه گفت: افزودنی هایی که به غذاهای کنسروی اضافه می گردد موجب افزایش وزن و ایجاد سرطان متابولیسم می شوند، چون چربی بدن را تغییر داده یا مقدار متابولیسم قند بدن را تحت تاثیر قرار می دهند. بعلاوه آسیب های جدی به کبد و کلیه وارد می نمایند.
وی درباره آسیبی که این مواد افزودنی به کبد می رسانند گفت: بدن ما یک جایی دارد به نام کبد و کارش این است که مواد غذایی که وارد بدن می گرددرا سم زدایی نموده و برای بدن مساعد کند. کبد تا یک حدی می تواند برای بدن کار کند، وقتی مقدار موادی که به بدن وارد می گردد بیشتر از حد مجاز باشد، کبد دیگر نمی تواند کارش را انجام دهد. برای مثال اگر قرار است 100 واحد دریافت کند ولی شما 120 واحد تحویل می دهید، کبد دیگر نمی تواند آن 20 واحد را سم زدایی کند و به همین دلیل به جای مانده سموم در بدن می مانند و باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و ایجاد رادیکال های آزاد در بدن می شوند و در نهایت سلول های سرطانی ایجاد می نمایند.
به گفته این پزشک متخصص حتی گفته می گردد این مواد می توانند بر روی خلق و خوی افراد نیز اثر بگذارند، به طوری که باعث بروز عوارضی چون خشونت، اضطراب، زودرنجی، نگرانی، افسردگی و خستگی شوند.
انوشه ادامه داد: از دیگر عوارضی که این مواد ایجاد می نمایند، بروز حساسیت است، که باعث آسم و آلرژی می شوند. آسیب هایی هم به کلیه وارد می نمایند، چون کلیه هم مانند پالایشگاهی در بدن است که تا حدی فقط می تواند مواد را تصفیه کند و اگر مقدار مواد ناسالم در بدن افزایش پیدا کند، طبیعتا نمی تواند کارکرد درستی داشته باشد.
انوشه در پاسخ به این سوال که مقدار مصرف این مواد باید به چه صورتی باشد تا سبب بروز بیماری های مذکور نگردد، گفت: همه اینها در صورت مصرف طولانی مدت و بیش از مقدار مضر است. ولی اگر طعم دهنده ها مطابق با استانداردهای اعلام شده از طرف وزارت بهداشت در مواد غذایی مصرف گردد مسئله ای ایجاد نمی نمایند. در واقع اگر وزارت بهداشت هم اعلام می نماید که مثلاً این مواد تا این حد می توانند استفاده شوند، ما باید به عنوان مصرف نماینده حد اعتدال را رعایت کنیم.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تاکید بر اینکه مصرف بی رویه غذاهای کنسروی، فرآوری، آماده و نیمه آماده که بیشترا حاوی همین مواد هستند، باید متعادل تر گردد، گفت: متأسفانه سیاستی هم وجود دارد که برای تغییر ذائقه از سال های اخیر، مصرف انواع اسانس در صنعت غذایی ما را به صورت یک غده سرطانی افزایش داده است که این کار طبیعتا عواقب و عوارض دارد.
عضو آموزشگاه متخصصان تغذیه و رژیم درمانی آمریکا با ذکر مثالی در این زمینه گفت: برای مثال شما نگاه کنید در گذشته چای عطری خیلی کم بود و مردم چای را به صورت طبیعی دم نموده و مصرف می کردند، اکنون اما متاسفانه اتفاقی افتاده که مثلا از 100 درصد بازار چای کشور، 70 درصد چای عطری و 30 درصد غیرعطری است. این خود باعث می گردد که ما طعم طبیعی چای را نداشته باشیم.
کبد چرب در کشور بیداد می نماید
وی توضیح داد: وقتی یک ماده غذایی خود کیفیت داشته باشد، ما چیزی به آن اضافه نمی کنیم و سعی می کنیم عطر و طعم طبیعی خود را داشته باشد. بیشتر این مواد غذایی که طعم دهنده و رنگ ... به آنها اضافه می گردد، شاید مواد غذایی درجه یک نباشند و بخواهند آنها را برای ما قابل قبول و خوشمزه تر جلوه دهند.
این پزشک متخصص تاکید نمود: باید یک تصمیم گیری در کشور درباره این افزودنی ها انجام گردد که این ها چه مقداری می توانند استفاده شوند و تبلیغات شان به چه صورتی باید باشد یا اینکه سلیقه های مردم را به سمتی راهنمایی داد که آگاهی بخشی گردد و از مضرات این مواد آگاه شوند.
انوشه به یکی از شایع ترین بیماری ها در اثر مصرف زیاد مواد افزودنی اشاره نمود و گفت: اکنون در کشور ما، بیماری کبد چرب بیداد می نماید. کبد چرب ها هم کبدهای چرب غیرالکلی هستند که بیشترا به خاطر مصرف مواد غذایی آماده، نیمه آماده و فرآوری شده است که در آن انواع افزودنی ها، شیرینی ها و چربی ها و نگهدارنده ها اضافه می گردد. مصرف این مواد هم به صورتی نیست که ما بتوانیم به شما بگوییم مجاز هستید در روز اینقدر از این مواد را مصرف کنید زیرامقدار مشخصی ندارند. ولی ما می گوییم مصرف از حد فراتر نرفته و گاه گاهی باشد. ما نمی خواهیم مواد غذایی را نفی کنیم. برای مثال کسی که می خواهد سوسیس و کالباس مصرف کند، اگر هر روز این ماده غذایی را مصرف کند، نیتراتی که در این ماده غذایی هست می تواند بعدها در بدن تجمع پیدا شده و بیماری زایی و سرطان زایی خود را نشان دهد. اما اگر گاهی تفننی برای تغییر ذائقه مصرف گردد، تاثیر چندانی ایجاد نمی نمایند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی هشدار داد: کسانی که آسیب پذیرتر هستند، مصرف این افزودنی ها برای آنها خطرناک تر است. مثل بچه ها، مادران باردار و شیرده، سالمندان، که خطرات بیشتری متوجه این افراد است. کسانی که دچار بیماری های زمینه ای باشند نیز همینطور. بنابراین کسی که آسیب پذیرتر باشد، عوارض مصرف افزودنی ها برای وی بیشتر خواهد بود.
منبع: خبرگزاری پانا