کمشچه، شهر تنورهای همواره روشن
به گزارش پی سی باران، نان و غلات رکن اصلی هرم غذایی خانوار است و 40 تا 50 درصد سفره ایرانیان را به خود اختصاص داده.

نان در انواع مختلف روزگاری در تنور های خانگی طبخ می شد و امروز در نانوایی های نوین و با استفاده از دستگاه های اتوماتیک پخت می گردد؛ اما همچنان نانی که به شیوه سنتی تهیه می گردد طرفداران خاص خود را دارد؛ از جمله نانی که اهالی کمشچه با عطر و طعمی خاص به دست مشتری می رسانند.
اصفهان، مرکز نان کشور
حدود پنج هزار نانوایی در استان اصفهان دایر است که هزار و 600 واحدشان در شهر اصفهان فعالیت می نمایند. حدود 220 واحد نان فانتزی نیز در استان فعال است.
محمد حسینی کارشناس حوزه گندم آرد و نان و رئیس اتحادیه صنف نانوایان مرکز استان در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: در یک نانوایی معمولی به طور میانگین، چهار نفر کار می نمایند و در مجموع بیش از21 هزار نفر در نانوایی های استان مشغول به کار هستند که دو درصدشان خانم ها هستند.
او گفت: سرانه مصرفی آرد استان ماهیانه حدود 37 هزار تن است که برای تامین آن حدود 35 هزار تن گندم احتیاج است.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مرکز استان می گوید: اصفهان با توجه به کیفیت نان فراوریی، بهره مندی نانوا ها از دانش روز، برگزاری دوره های آموزشی، کمترین سرانه مصرف آرد و کمترین دورریز نان، چند سالی است که به عنوان مرکز نان کشور شناخته می گردد.
به گفته حسینی، عمده مشکل نانوایان نداشتن متولی خاص و معین است، در حالی که گندم، آرد و نان به این باید متولی واحد و سازمانی منظم، منسجم و مستقل داشته باشد، هر از چندگاهی زیر نظر یک وزارتخانه قرار می گیرد.
او می گوید: کمشچه نانوایان دارای دارای ذوق، سلیقه و مهارتی که رضایت مشتریان را با تحویل نان با کیفیت به دست آورده اند.
نان و نان آوری در کمشچه
کمشچه از توابع حبیب آباد برخوار در 20 کیلومتری شمال اصفهان واقع است. بیشتر مردم این شهر به نانوایی مشغول هستند و کمشچه را شهر نان می دانند.
نسرین غزنوی سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی برخوار در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: در سال 92 از 20 نوع نان سنتی فراوریی در شهر کمشچه، 13 رقم آن در لیست میراث ناملموس ملی به ثبت رسیده است.
او گفت: پخت انواع نان درکمشچه جزو میراث ناملموس این دیار است و با توجه به کیفیت و مقدار فراوری نان در این شهر و نظر به استفاده از آرد بومی و سبوس دار و شیوه پخت آن، دانش پخت نان محلی کمشچه در لیست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.
به گفته سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی برخوار، نان کمشچه با هیزم و آرد محلی در دو نوع نرم و خشک پخت می گردد که نان خشک را حتی تا چند ماه بعد از پخت می توان مصرف کرد.
کمشچه بیکار ندارد
غزنوی می گوید: هم اکنون تعداد زیادی نانوایی سنتی و صنعتی در کمشچه دایر است و می توان گفت در این شهر کمتر کسی بیکار است.
او درباره ابتکارات نانوایان درپخت نان هم می گوید: به عنوان مثال پخت نان خشک در ابعاد سکه ای با طعم های نو مانند موسیری و شویدی رضایت مشتریان را جلب نموده است.
به گفته سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی برخوار، نان کمشچه به سراسر کشور ارسال می گردد و هر ساله تعداد زیادی جهانگرد هم برای تماشا چگونگی پخت نان از کمشچه تماشا می نمایند.
غزنوی می گوید: بازسازی بنا های تاریخی شهر و تغییر کاربری آن ها می تواند در کنار جاذبه پخت نان زمینه ساز جدب جهانگرد بیشتر گردد.
فراوری روزانه 150 هزار قرص نان گرد نرم در کمشچه
علیرضا آقابابایی از نانوایان کمشچه در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: در سال 87 در حادثه ای دچار معلولیت جسمی حرکتی شدم، اما از سال 91 یک واحد نانوایی راه اندازی کردم که اکنون 18 کارگر دارد.
او گفت: اهالی کمشچه از دیرباز به پخت نان مشغول بوده اند و این حرفه در گذر زمان به هنر اهالی تبدیل و عامل معرفی این شهر شده است.
در شهر کمشچه 50 نانوایی نیمه سنتی دایر است که در هر واحد بین 15 تا 22 نفر مشغول به کار هستند که بیشتر آن ها بانوان شهر هستند.
به گفته این نانوای اهل کمشچه، روزانه 150 هزار قرص نان گرد نرم در این شهر فراوری می گردد و تعدادی هم مشغول پخت نان خشک رژیمی هستند که این نوع نان به سراسر کشور ارسال می گردد.
آقابابایی می گوید: اگر مشکل سهمیه آرد ما برطرف گردد حتی می توانیم کار خود را توسعه دهیم و از شهر های اطراف هم نیروی کار جذب کنیم.
کمشچه تنها شهر کشور در فراوری انبوه نان مرغوب
علینقی رئیس شورای اسلامی شهر کمشچه در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: شهر کمشچه تنها شهر کشور در فراوری انبوه نان مرغوب است که انواع نان های سنتی خشک و نیمه صنعتی آن در منطقه ها مختلف کشور شناخته شده است.
او گفت: نان کمشچه در بیشتر فروشگاه های مواد غذایی اصفهان هم به صورت بسته بندی عرضه می گردد.
رئیس شورای اسلامی شهر کمشچه می گوید: در این شهر برای راه اندازی نانوایی های نو پروانه کسب صادر نمی گردد.
علینقی کمبود سهمیه آرد را مشکل بیشتر نانوایی های کمشچه می داند.
مردمان دیار کمشچه ظرفیت های بالایی برای فراوری نان در کشور دارند.
واحدهای نانوایی در این شهر که اکنون به محل امرار معاش اصلی مردم کمشچه تبدیل شده اند برای فعالیت گسترده احتیاجمند حمایت های دولتی هستند.
نانواداران این شهر همسان سازی قیمت آرد را راه حل ای برای رقابت صحیح با سایر واحدهای فراوریی نان عنوان می نمایند و امیدوارند موانعی که در راه تحقق اقتصاد مقاومتی بر سر راه فعالیت پویاتر آنها وجود دارد به زودی برداشته گردد.
گزارش از معصومه اکبری
خبرنگاران اصفهان اصفهان
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان