طرز تهیه دمپخت گوجه
به گزارش پی سی باران، دمپخت گوجه نوعی دمی پلو و یکی از انواع غذاهای سنتی پرطرفدار و خوشمزه ایرانی است که ارزش غذایی زیادی دارد و سرشار از انرژی، کربوهیدرات، پروتئین، آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، مس، منگنز و … است. این غذای ساده و خوشمزه، بسیار سریع و راحت آماده می گردد که در شهرهای مرکزی ایران و غرب و جنوب غرب، مصرف بسیار بالایی دارد که در دو نوع دمپخت گوجه با سیب زمینی یا همراه با گوشت آماده می گردد.

دمپخت گوجه، از لحاظ ظاهر و بعلاوه موادی که برای تهیه آن به کار می رود، شباهت زیادی به استانبولی دارد و با نام هایی مثل دمی گوجه، دمپخت گوجه و کته گوجه شناخته می گردد و بعلاوه در استان بوشهر با نام شله تماته ای آن را می شناسند. ترکیبات اصلی این نوع غذا، برنج و گوجه فرنگی است که معمولا برای خوش طعم کردن آن، از ادویه های خوش عطر و بعلاوه از موادی مثل گوشت، مرغ و یا سیب زمینی استفاده می نمایند.
دستور پخت دمپخت گوجه
غذاهای سنتی ایران، بسیار خوشمزه و همه پسند هستند به گونه ای که مردم شهرهای دیگر این غذاها را مختص مردم یک شهر می دانند و در هنگام سفر به استان های مختلف ناخودآگاه یاد غذای آن قسمت افتاده و عطر و بوی آن را در ناخودآگاه خود استشمام می نمایند. کته گوجه ای و یا دمپختک گوجه نیز از همین غذاهای سنتی است که با یک بار مزه کردن آن، تا سال های زیاد از فکر انسان پاک نمی گردد. این غذای خوش طعم و خوش عطر اگر به درستی و با صبر و بعلاوه به روش صحیح و اصولی تهیه گردد می تواند یک وعده غذایی دلچسب باشد که به همراه بورانی های ماستی و یا سالاد شیرازی می توانید میل کنید.
دمپخت گوجه، غذایی خوش عطر و خوش طعم است که اگر به صورت صحیح درست نگردد، ممکن است شفته ای گردد و حالت خمیر و وارفته ای به خود بگیرد که در این صورت طعم خوبی ندارد، بنابراین بهتر است به روش سنتی تهیه گردد تا در نهایت یک غذای لذیذ و خوشمزه تهیه گردد. در اینجا طرز تهیه این غذای خوش طعم را توضیح می دهیم.
مواد لازم برای تهیه کته گوجه
مواد لازم برای تهیه دمپخت گوجه برای چهار نفر به توضیح زیر است:
- برنج: 4 پیمانه
- گوجه فرنگی تازه: 1 کیلوگرم
- آب: 2 پیمانه
- رب گوجه: 2 قاشق
- روغن: به مقدار لازم (حدود 5 یا 6 قاشق سوپ خوری)
- پیاز میانه: 1 عدد
- فلفل دلمه ای: 1 عدد به دلخواه
- کره: 3 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه، زعفران و ادویه کاری: به مقدار لازم
- مدت زمان پخت: 1 ساعت
طرز تهیه دمپخت گوجه و مراحل آماده سازی آن
مرحله اول
برای تهیه این نوع پلوی ساده و خوشمزه، پس از خرید برنج، ابتدا آن را شسته و 2 الی 3 مرتبه آب آن را خالی می کنیم تا تمیز گردد و شیره اضافه آن گرفته گردد و در یک ظرف می ریزیم، کمی نمک به آن اضافه می کنیم و با آب فراوان می گذاریم حدود 2 الی 3 ساعت بماند تا به میزان کافی خیس بخورد. بعد از آن گوجه ها را تمیز شسته، پوست آنها را جدا نموده و رنده می کنیم.
مرحله دوم
در این مرحله از دستور پخت دمپخت گوجه پیاز میانه را شسته و پوست آن را جدا می کنیم و به صورت نگینی آن را خرد می کنیم، تابه یا قابلمه ای را بر روی حرارت می گذاریم، مقداری روغن در آن می ریزیم، کمی صبر می کنیم تا روغن داغ گردد. بعد از آن پیازهای نگینی را به روغن اضافه می کنیم و مرتب تفت می دهیم تا به رنگ طلایی درآیند سپس نمک و ادویه هایی مثل فلفل و زردچوبه و ادویه کاری را به پیازهای سرخ شده اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
مرحله سوم
در این مرحله گوجه های رنده شده را به پیاز و مواد داخل قابلمه اضافه می کنیم و مرتب تفت می دهیم تا با هم مخلوط شوند. در این مرحله باید بگذاریم گوجه و مواد مدت زمانی بر روی حرارت بپزند تا آب گوجه ها کاملا تبخیر گردد.
مرحله چهارم
در این مرحله از دستور پخت دمپخت گوجه نوبت به اضافه کردن رب گوجه می رسد. در این مرحله، باید به مواد محتوای تابه، رب گوجه اضافه کنیم و کمی آن را تفت دهیم تا بوی خامی آن از بین برود و بعد از آن، مواد را به هم بزنیم و مقدار دو پیمانه آب به آن اضافه کنیم و بر روی حرارت ملایم بگذاریم تا کمی به همراه آب بپزد و مواد رنگ خوبی بگیرد و دست آخر کمی زعفران و کره به مواد اضافه می کنیم، حرارت را کم می کنیم و مدت کمی صبر می کنیم تا مواد رنگ زعفران را به خود جذب کند و خوش رنگ گردد.
مرحله پنجم
در مرحله آخر، برنج را به مواد اضافه می کنیم و خوب با هم مخلوط می کنیم و بر روی حرارت قرار می دهیم تا به همراه مواد پخته گردد؛ مقداری روغن به برنج اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا آب آن کاملا تبخیر گردد. بعد از آن، شعله حرارت را کم نموده و یک دمکش بر روی قابلمه می گذاریم و به مدت 30 الی 45 دقیقه غذا را بر روی حرارت ملایم قرار داده تا دم بکشد و آماده گردد.
نکات مهمی که در تهیه دمپخت گوجه باید مد نظر قرار دهیم
برای تهیه یک دمپخت گوجه ای خوشمزه و باکیفیت باید نکات مهمی را مد نظر قرار دهیم که در اینجا به توضیح چند نمونه از آنها می پردازیم:
- در صورتی که از گوشت قرمز و یا گوشت چرخ شده در تهیه دمپخت گوجه مورد استفاده قرار دادید، سعی کنید آن را در هنگام سرخ کردن پیاز اضافه کنید و به میزان کافی آن را تفت دهید تا پخته گردد.
- برای اینکه شکل ظاهر غذای شما بهتر و قشنگ تر باشد، پوست گوجه ها را کاملا از آنها جدا نموده و آنها را رنده و یا پوره کنید.
- بعلاوه برای خوش رنگ کردن آن از رب گوجه بهره ببرید.
- برای اینکه دمپخت عطر خوبی داشته باشد، در هنگامی که آماده برای دم گذاشتن است، کمی زیره، ادویه های معطر و یا سبزی معطر مثل مرزه به آن اضافه کنید.
- استفاده از روغن زرد بر روی دمپخت گوجه، طعم بسیار خوبی به آن می دهد.
- استفاده از پوره و یا پودر سیر در این غذا می تواند طعم آن را بهتر و خوشمزه تر کند.
- برای اینکه غذای شما طعم بهتری داشته باشد می توانید از عصاره مرغ نیز در تهیه آن بهره ببرید.
- وقتی که برنج را در قابلمه ریختید و آب آن کامل تبخیر شد می توانید برای اینکه طعم بهتری داشته باشد، به مقدار دو قاشق غذاخوری، ماست در آن بریزید و به هم بزنید. این کار باعث می گردد که طعم بسیار خوبی به غذا بدهد.
- یک نکته بسیار مهم در پخت دمپخت گوجه این است که این غذا بسیار حساس است و اگر بیش از مقداری که ذکر شد به آن آب اضافه کنید، ممکن است غذا شفته گردد. بنابراین در ریختن آب در قابلمه، باید کاملا مواظب باشید بیشتر از حد نصاب نریزید.