طرز تهیه دویماج؛ یک میان وعده اصیل ایرانی

به گزارش پی سی باران، با طرز تهیه دویماج، یکی از غذاهای اصیل و لذیذ ایرانی آشنا شوید که بیشتر در شهرهای ترک نشین، طبخ و به عنوان عصرانه یا میان وعده سرو می گردد.

طرز تهیه دویماج؛ یک میان وعده اصیل ایرانی

دویماج یا دیماج یکی از غذاهای محلی و سنتی استان آذربایجان شرقی است که با نان خشک، آب یا دوغ، پنیر، کره، گردوی خرد شده و گاهی پیازچه و خامه درست می گردد. دویماج در استان های ترک نشین ایران مانند تبریز، قزوین، آذربایجان و زنجان نیز از محبوبیت زیادی برخوردار است. این غذا به عنوان عصرانه، صبحانه یا میان وعده همراه با میوه های رنگارنگ و خوش طعمی مثل انگور و هندوانه سرو می گردد و گزینه ای فوق العاده برای افطار نیز به شمار می آید.

دویماج معمولا در روزهای گرم و طولانی تابستان و برای عصرانه سرو می گردد؛ اما شما می توانید این عصرانه خوشمزه را در هر زمانی از سال درست کنید. طرز تهیه دویماج بسیار ساده است و به زمان کمی احتیاج دارد. پس اگر در پی طرز تهیه دیماج محلی هستید، در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه انواع آن در شهرهای مختلف آشنا کنیم.

هرآنچه باید درباره دویماج بدانید:

  • طرز تهیه دیماج تبریزی
  • نکات مهم برای تهیه دویماج
  • طرز تهیه دویماج قزوینی
  • طرز تهیه دویماج زنجان
  • طرز تهیه دویماج همدانی
  • طعم دویماج

طرز تهیه دیماج تبریزی

مواد لازم برای چهار نفر

  • 4 عدد نان خشک تبریزی یا لواش
  • یک لیوان دوغ یا آب
  • 100 گرم کره
  • 200 گرم پنیر تبریز
  • گردوی خرد شده به اندازه دلخواه (نصف لیوان)
  • 2 قاشق غذاخوری سبزی معطر (شوید و جعفری)
  • خیار، گوجه فرنگی و تربچه برای تزئین

طرز تهیه

مرحله اول:

آماده سازی نان دویماج: نان های لواش یا تبریزی خشک شده را خوب خرد کنید و در یک کاسه بزرگ بریزید. سپس آب یا دوغ را آرام آرام به خرده نان ها اضافه کنید و هم بزنید تا خوب مخلوط شوند. اجازه دهید تا نان ها برای چند دقیقه خیس بخورند؛ اما توجه داشته باشید که تکه های نان نباید کاملا له شوند و همین که کمی نرم شوند و سفت و خشک نباشند کافی است.

مرحله دوم:

پنیر را خرد یا رنده کنید. سپس پنیرهای خرد شده، گردوی خرد شده و کره آب شده را به نان ها اضافه کنید و هم بزنید.

مرحله سوم:

سبزی های معطر (جعفری و شوید) را ریز خرد کنید و به مایه دویماج اضافه کنید و همه مواد را هم بزنید تا با هم مخلوط شوند. سپس با سلفون درب کاسه را بپوشانید و اجازه دهید تا دویماج برای یک تا دو ساعت استراحت کند تا طعم مواد خوب به خورد هم بروند و چسبندگی لازم را پیدا کند.

مرحله چهارم:

سرو دویماج: با یک قاشق غذاخوری اندازهی از مواد دویماج را کف دست خود بگذارید و به آن شکل دهید یا برای سرو مجذوب نماینده تر از قالب های سیلیکونی بهره ببرید. این کار را با بقیه مواد تکرار کنید تا تمام گردد.

مرحله پنجم:

دویماج ها را در ظرف سرو بچینید و آن ها را با خیار، گوجه فرنگی و تربچه تزئین کنید.

مواد لازم برای 6 نفر (روش دوم)

  • 4 عدد نان خشک تبریزی یا لواش
  • یک لیوان دوغ یا آب
  • 200 گرم پنیر تبریز
  • 100 گرم گردوی خرد شده
  • یک کیلوگری سبزی خوردن خرد شده
  • 5 عدد پیازچه
  • 5 عدد خایز میانه
  • یک بسته خامه

طرز تهیه (روش دوم)

مرحله اول:

نان های خشک را در یک کاسه بزرگ خرد کنید. سپس دوغ را به تدریج به آن بیفزایید و هم بزنید تا نان ها خیس شوند.

مرحله دوم:

گردوی خرد شده، پنیر خرد شده، سبزی خوردن، پیازچه خرد شده و خیار خرد شده را به نان های خشک اضافه کنید و مواد را کاملا مخلوط کنید.

مرحله سوم:

خامه را در مرحله آخر به دویماج اضافه کنید. مواد مخلوط شده را به شکل دایره یا بیضی فرم دهید و در ظرف بچینید. برای تزئین از زیتون و گوجه فرنگی بهره ببرید. دویماج را با سبزی خوردن به سر میز بیاورید.

نکات مهم برای تهیه دویماج

  • اندازه مواد اولیه ذکر شده در این طرز تهیه تقریبی است و شما می توانید طبق ذائقه خود، اندازه آن ها را کم یا زیاد کنید.
  • شما می توانید نان اسکو یا نان خشک تبریزی را از فروشگاه ها به صورت بسته بندی بخرید.
  • شما می توانید از تخم گشنیز، زیره سبز یا سیاه نیز در این غذا بهره ببرید.
  • نان های خشک نباید خیلی ریز خرد شوند.
  • توجه داشته باشید که اندازه آب یا دوغ باید به حدی باشد که نان ها مانند تیلیت آبگوشت له نشوند و در واقع به اندازه ای تر شوند که بتوان آن ها را گلوله کرد.
  • گردو را زیاد خرد نکنید تا هنگام سرو زیر دندان بیاید.
  • دویماج باید حتما با درپوش یا دم کنی برای یک تا دو ساعت در محیط آشپزخانه استراحت کند تا هم جا بیفتد و هم بتوان آن را به راحتی شکل داد. اگر دویماج را بلافاصله پس از درست کردن، سرو کنید، مایه دویماج شکل نمی گیرد یا بلافاصله متلاشی می گردد.
  • مایه دویماج را خوب در دستانتان فشار دهید تا به شکل یک گلوله دربیایند.
  • شما می توانید از هر نوع پنیر دلخواه (بسته بندی یا خانگی) برای تهیه دویماج بهره ببرید.
  • بعضی افراد دویماج را با ماست چکیده یا خامه ای، گلپر و نعنا تزئین می نمایند.
  • در صورت تمایل، کمی کشمش نیز در دویماج بریزید.
  • در بعضی طرز تهیه ها کمی سیر رنده شده یا پودر سیر هم به دویماج اضافه می گردد.

طرز تهیه دویماج قزوینی

دُیماج یا دُگماژ، نوعی عصرانه سنتی قزوینی مخصوص فصول گرم است که با تکه های نان، پنیر، خیار، گردو، پیاز داغ و زردچوبه درست می گردد. نوع متداول دیماج در قزوین، متشکل از تکه های خرد شده نان لواش خشک قزوینی، سبزی خرد شده، پنیر کهنه (پنیر کوزه محلی)، گردو و پیاز داغ است و قزوینی ها معمولا آن را برای سیزده به در، سفره افطار، عصرانه یا صبحانه سرو می نمایند. اگر به پنیر کهنه دسترسی ندارید از پنیر لیقوان محلی یا انواع پنیر گوسفندی بهره ببرید.

مواد لازم برای 6 نفر

  • 500 گرم نان لواش خشک شده و خرد شده
  • یک لیوان گردوی خرد شده
  • 3 عدد پیاز بزرگ پوست کنده و نگینی خرد شده
  • 2 عدد خیار سالادی
  • 8 قاشق غذاخوری پنیر محلی (کهنه)
  • 300 گرم سبزی خوردن
  • 2 قاشق غذاخوری نعنای خشک
  • نمک، زرچوبه، گلپر به اندازه لازم

طرز تهیه

مرحله اول:

نان خشک یکدست خرد شده را در یک کاسه بزرگ بریزید. اگر لبه های نان لواش در آن وجود دارد، آن ها را جدا کنید و در آخر با الک، نان را از آرد آن جدا کنید تا دیماج خمیر نگردد. کمی آب به نان ها بپاشید تا کمی تر شوند.

مرحله دوم:

دو عدد پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا کاملا طلایی گردد. سپس به آن زردچوبه بزنید تا بوی خامی زردچوبه از بین برود.

مرحله سوم:

پیاز سرخ شده و یک عدد پیاز خام نگینی خرد شده را به نان های خشک اضافه کنید و هم بزنید.

مرحله چهارم:

گردوی خرد شده، پنیر کهنه و سبزی خوردن خرد شده را به همراه نمک، نعنای خشک و گلپر در دویماج بریزید و خوب مواد را با هم مخلوط کنید. سپس روی یک کاسه یک پارچه بیندازید و مواد را برای یک تا دو ساعت در محیط آشپزخانه کنار بگذارید تا نان نرم گردد و طعم مواد به خورد هم برود.

مرحله پنجم:

خیار خرد شده را در زمان سرو به دویماج اضافه کنید؛ زیرا در غیر این صورت، دیماج را خمیر می نماید.

مرحله ششم:

برای سرو، دویماج را با دست یا با استکان کمر باریک (مثل لقمه کردن پشمک یزدی)، لقمه کنید.

طرز تهیه دویماج زنجان

دویماج یا دیماج در زنجان به دو روش درست می گردد. در روش اول، شما به پنیر، نان لواش خشک، سبزی معطر و کمی آب احتیاج دارید. نوعی دیگر از این عصرانه مقوی نیز در زنجان مرسوم است که در سفره های مذهبی و مخصوصا سفره حضرت زهرا در زنجان، مشهور به دستگاه حضرت زهرا، پخته و سرو می گردد. این نوع دویماج با زعفران، شکر، روغن حیوانی و نان خشک پخته می گردد.

مواد لازم برای چهار نفر (روش اول)

  • 200 گرم پنیر
  • 4 عدد نان لواش خشک و خرد شده
  • آب به اندازه لازم
  • 2 قاشق غذاخوری سبزی معطر

طرز تهیه (روش اول)

مرحله اول:

نان خشک خرد شده را با کمی آب تر کنید.

مرحله دوم:

پنیر و سبزی معطر خرد شده را به نان ها بیفزایید و مخلوط کنید. سپس دویماج را برای یک تا دو ساعت در دمای آشپزخانه کنار بگذارید تا استراحت کند و جا بیفتد.

مرحله سوم:

دویماج را با دست به شکل گرد یا بیضی فرم دهید و در ظرف بچینید.

مواد لازم برای چهار نفر (روش دوم)

  • 4 عدد نان لواش خشک شده خرد شده
  • آب به اندازه لازم
  • 2 قاشق غذاخوری شکر
  • 2 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده غلیظ
  • روغن حیوانی به اندازه لازم

طرز تهیه (روش دوم)

مرحله اول:

نان خشک خرد شده را با کمی آب تر کنید تا نرم شوند.

مرحله دوم:

روغن حیوانی را در یک تابه بریزید و آن را روی شعله میانه گاز قرار دهید تا گرم گردد. سپس نان های خشک را در روغن حیوانی تفت دهید و شکر و زعفران دم نموده را به آن بیفزایید. اجازه دهید تا شکر و زعفران روی حرارت ملایم گاز به خورد نان های خشک بروند.

مرحله سوم:

دویماج را به شکل گلوله های گرد سرو کنید.

طرز تهیه قوت همدانی

قوت، عصرانه خوشمزه همدانی ها است که بیشتر در روزهای بلند تابستان سرو می گردد. قوت همدان، متشکل از نان خشک خرد شده، روغن و سبزی است و شباهت زیادی به دویماجقزوینی ها و تبریزی ها دارد. از انواع قوت در همدان می توان به قوت خیار و پنیر و سبزی، قوت پیاز و سیب زمینی و پنیر، قوت سیب زمینی و سبزی و پنیر و قوت گردو پنیر و سبزی اشاره نمود.

جالب است بدانید که همدانی ها، تکه های نان را در طول چند هفته جمع آوری و خشک می نمایند و با آن قوت درست می نمایند. آن ها نان های خشک شده را در کیسه پارچه ای می ریزند و با کوبیدن، آن ها را خرد می نمایند تا به اندازه دانه های بلغور درآیند. قوت قبل از سرو در یخچال گذاشته می گردد تا خنک گردد. نحوه خوردن قوت در همدان به مشته کردن مشهور است. در این رسم، معمولا مادر یا مادربزرگ ها از مواد به اندازه یک مشت برمی دارند و آن را فشرده می نمایند تا خوردن آن راحت تر باشد. آن ها مشته ها را داخل ظرف می چینند و سرو می نمایند. در همدان، معمولا پس از خوردن قوت، چای نبات سرو می گردد.

مواد لازم برای 6 نفر

  • یک کیلوگرم نان خشک خرد شده ترجیحا سنگک
  • 200 گرم روغن حیوانی یا کره
  • یک لیوان آب ولرم
  • 150 گرم پنیر صبحانه
  • 400 گرم سبزی خوردن خورد شده
  • 3 عدد سیب زمینی پخته میانه
  • 2 عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
  • 2 قاشق غذاخوری نعنا و پونه خشک
  • یک قاشق چای خوری گل محمدی خشک شده
  • 3 عدد گردوی خرد شده
  • نمک و فلفل به اندازه لازم

طرز تهیه

مرحله اول:

نان سنگک یا لواش را برای یک روز در فضای آزاد بگذارید تا خشک گردد. نان های کوبیده شده را در یک کاسه بزرگ بریزید و با آب، شیر، دوغ یا آب پنیر، آن ها را کمی خیس کنید. توجه کنید که نان ها نباید خمیر شوند و نمدار شدن آن ها کافی است.

مرحله دوم:

سبزی خرد شده، پیازهای نگینی خرد شده، ادویه ها، گردو و سبزی های خشک را نیز در کاسه بریزید و مواد را با هم مخلوط کنید.

مرحله سوم:

پنیر خرد شده و سیب زمینی پخته رنده شده را نیز به مایه قوت بیفزایید و مواد را مخلوط کنید.

مرحله چهارم:

روغن حیوانی و کره را روی حرارت ذوب کنید و کم کم در قوت بریزید و با قاشق هم بزنید.

مرحله پنجم:

قوت را نیم ساعت کنار بگذارید تا طعم مواد به خورد هم برود. سپس آن را به شکل گرد یا بیضی دربیاورید و سرو کنید.

طعم دویماج

دویماج، یک عصرانه فوق العاده هیجان انگیز و خوشمزه است که در کنار انواع میوه مانند انگور و هندوانه، یک عصرگاه فراموش نشدنی را برای شما می سازد. این میان وعده اصیل ایرانی، می تواند یک گزینه خوب برای سرو در سفره افطار یا حتی خوراکی بچه ها در روزهای مدرسه باشد. به شما پیشنهاد می کنیم که یک بار دویماج را در خانه درست کنید و مطمئن باشید که طعم و ظاهر بی نظیر آن، شما را عاشق خود خواهد نمود.

اگر در روزهای بلند بهار و تابستان به شهر قزوین سفر کردید، حتما این عصرانه خوشمزه را در کافه ها و رستوران های قزوین به عنوان پیش غذا یا عصرانه سفارش دهید و پس از خوردن آن، خود را خوردن یک استکان چای با نبات دعوت کنید.

آیا در پی طرز تهیه دویماج مجلسی می گشت؟ اگر دوست دارید انواع دویماج با طعم های مختلف را در خانه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه دویماج خوشمزه ارائه شده در این مقاله بهره ببرید. اگر پیروز به درست کردن این میان وعده لذیذ شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. ضمناً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / irancook.ir / کتاب کاله
انتشار: 13 اردیبهشت 1402 بروزرسانی: 13 اردیبهشت 1402 گردآورنده: pcbaran.ir شناسه مطلب: 396

به "طرز تهیه دویماج؛ یک میان وعده اصیل ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دویماج؛ یک میان وعده اصیل ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید